Предстои сериозен дебат за бъдещето на Европейския съюз в светлината на брекзит, но страната ни ще положи усилия за възстановяване на добрия тон и отношенията на партньорство между Турция и страните от ЕС. Това посочи българският премиер Бойко Борисов на среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата обсъдиха приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Борисов подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

Борисов и Ердоган, които разговаряха след официалната церемония по откриването на реставрираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул, оцениха високо положителната динамика между двете страни, както и приносът на Турция за овладяване на мигрантския натиск по българската граница и към Европа.

Снимка: Reuters

Подчертано беше, че активизирането на двустранните контакти на политическо и експертно равнище през последните месеци е стимулирало развитието на отношенията във важни за България и Турция области като земеделието, транспорта, енергетиката.

Премиерът благодари на президента Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на храма. Той посочи, че днешното събитие е не просто доказателство за сътрудничество между страните ни и толерантността между религиите, но и пример, че разбирателството и мирът са пътят за постигане на напредък по всички въпроси.

Истанбул беше специално украсен за най голямото събитие на Златния рог – откриването на българската църква „Свети Стефан” с участието на българския и турския министър-председатели и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

За да успее да разгледа църквата, министър-председателят пристигна с делегацията ни един час преди началото на церемонията.

Снимка: Ладислав Цветков

Прецедент за православните църкви е, че патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей служиха заедно в Истанбул на два езика – на гръцки и на български.

Министър председателят подари на църквата позлатено напрестолно Евангелие.
По-късно посрещна премиера Йълдъръм и президента Ердоган, на когото специално благодари за личния ангажимент към църквата и нарече галено Тайпи.

Публиката аплодира Ердоган точно, когато спомена, че разчита и България да върне жеста и да ремонтира джамиите от Османския период.

Снимка: Ладислав Цветков

Българската страна вече пое ангажимент да ремонтира джамията в Разград. Истанбулската община пък ще ремонтира българската гробищна църква „Свети Димитър”.

Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската външна политика, посочи Борисов на работна среща с турския си колега Бинали Йълдъръм. Той подчерта, че освен непосредствен съсед на страната ни, Турция е съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия и др.

По думите на Йълдъръм България и Турция са показали в последните години, че проблемите не ги разделят, а ги свързват.

Борисов и Йълдъръм определиха като прекрасен повода, събрал днес в Истанбул представители на българската и на турската държави, християни и мюсюлмани и коментираха, че ако в миналото за Босфора са се водели войни, сега Истанбул, както и София, са градове, символи на единството на култури и религии.