Ако президентът Румен Радев има каквито и да били данни за мой бизнес, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, да сезира прокуратурата. Аз твърдя, че такива няма. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпросите на държавния глава.

Министър-председателят отговори на държавния глава с военни термини, наричайки думите му "вероломно нападение без никакъв повод". 

По думите на премиера президентът не е равноотдалечен от всички партии.  

Един президент на всички българи, равноотдалечен от всички партии, не е редно да дава такива оценки и да взема такава явна страна към неговата партия БСП, смята министър-председателят.

"Напомням, че всички гласове на ДПС отидоха за президента Радев на президентските избори – и официално, и неофициално те дадоха своята подкрепа за него, а не за кандидата на ГЕРБ", каза още Борисов.

Ако Делян Пеевски е извършил престъпление и той знае, много ми е интересно вътрешният министър при служебното правителство какви проверки е възложил тогава върху дейността на Делян Пеевски. Какво общо мога да имам аз с депутат от опозицията, попита премиерът.

"Мога да задам контравъпроси с същия стил и те няма да са нелогични. Колко струват изборите на президента Радев и как се договори с ДПС за подкрепата? С Делян Пеевски ли го направи? Виждате ли как гадно звучи? Хайде сега той да дава пресконференция и той да седне и да обяснява същото. Това добре ли е за държавата? Според мен не", заяви Борисов.

Според него прозира завист в изказването на Радев, че домакинът ще носи шербет на срещата с Ердоган. "Провел съм битки с коварни противници и нека Радев да не се подвежда по социологическите изследвания, те много пъти са ги лъгали. Неслучайно 11 пъти подред сме побеждавали в изборите", подчерта премиерът.

"Може би президентът не може да ми прости, че не купихме изтребители за няколко милиарда лева, но нашите приоритети са други - да повишаваме доходите на редица групи от хора", отбеляза още той. "Огромни пари, над няколко милиарда лева, дадохме за армията и над 90% от тях са за ВВС – купихме вертолети "Кугър" и самолети "Спартан", но сега те са в такова състояние, че не летят. Нека президентът каже кой подписа договорите за тези машини, че сега да не могат да летят", попита Борисов.

Вижте цялата пресконференция тук: