В нищо не сме бутафорни, в НДК в момента няма никаква бутафория. Това коментира министърът на културата Боил Банов, който показа на екип на bTV изцяло обновената Зала 3 на Националния дворец на културата.

Залата ще бъде сърцето на предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз, всички най-важни събития ще се провеждат в нея, посочи той.

„Доволен съм, стана зала бижу, зала, която има огромно бъдеще и ще даде огромно бъдеще на НДК като конгресен център – посочи министърът. – Това е уникално съоръжение. Такова нещо в момента в Европа няма. Със сигурност! Такава зала, така оборудвана, с такава визия, с такива възможности“.

Първата голяма среща в нея ще е на 12 януари.

За скандала със скрития с екран стенопис на Йоан Левиев министърът повтори, че платното вече не е там, било е сложено само за проби и то на около 60 см от основното художествено платно. Стенописът не е засегнат, подчерта той.

Снимка: bTV

„Всичко (всички други стенописи и платна, бел. ред.) е открито, всичко е реставрирано. То представлява добавената стойност на Двореца на културата, която я няма никъде в Европа“, посочи министърът.

По време на европредседателството ще промотираме НДК като световен конгресен център. Това е голяма част от неговото бъдеще, каза още Банов.

По думите му не се слага кръст на направеното в сградата по времето на Мирослав Боршош – културната програма и визия на НДК ще продължи да се развива. Тези пространства ще продължат да съществуват и ще се усвояват още пространства за култура и изкуства.

Снимка: bTV

Помолен да коментира критиките за подбора на културната програма на европредседателството, министърът каза: „При мен наши и ваши няма. Затова пускам всичко на конкурси, затова всичко правя с комисии, с компетентни хора“.

В нищо не сме бутафорни по принцип, като държава, от много време насам. В НДК в момента няма никаква бутафория. Той е наистина сериозно място за развитие на култури процеси“, каза Банов.

Министърът посочи, че инвестицията за ремонта на НДК е от бюджета, но тя не е само за европредседателството, а ще остане за десетилетия напред. Дворецът е ключово място, но не му беше правен ремонт над 30 години, добави той. Ремонтирани са над 70% от сградата, а това, което не ремонтирано тотално, е реновирано, реставрирано.

Вижте целия разговор във видеото: