Китай са сериозен инвеститор за Аец „Белене” - имат над 33 реактора, 16 работят и 16 се строят, а до 2030 г. имат план за още 30 реактора. Това мнение изрази Богомил Манчев, председател на БУЛАТОМ, в предаването "Лице в лице".

Сериозно им е намерението и чакат политическото решение от нас, да се пусне обявата и те да преговарят, уточни той.

Той добави, че според него България има намерение да даде старт на Белене, но първо се иска да се опита да се намери инвеститор.

По повод нов доклад за АЕЦ "Белене", изготвен от Виенския международен център за ядрена компетентност по препоръка на БУЛАТОМ, Манчев посочи, е не се прави опит за конкуренция на БАН. „Искахме западните експерти да покажат, ако проектът се реализира, как да степенуваме рисковете”, каза той.

В доклада акцент е, че не е възможно ядрен проект, включително и АЕЦ "Белене", да се осъществи без участието на държавата.  По тази тема Манчев заяви, че не е възможно да се построи атомна централа без държавата. „Проблемите след някакъв тип авария са проблем на държавата и държавата трябва да обърне исканията си към причинилия аварията. Държавата не може да не участва в такова нещо”, заяви той.

Повече по темата вижте във видеото.