До края на юни в България се очакват 5,5 млн. дози ваксини срещу COVID-19 от различни производители и това ще повиши темпа на ваксинация, отбеляза на брифинг директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„Потвърждава се информацията, че се очаква следващите седмици да има промяна в условията на съхранение на ваксината на „Пфайзер", което ще бъде улеснение за ваксинационните пунктове и личните лекари“, посочи още Кирилов.

„Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) потвърди положителното съотношение полза-риск на ваксината на „Янсен““, добави Кирилов и припомни, че продължава анализа и оценката на наличните данни за всички разрешени за употреба ваксини. 

„На 15 беше първата доставка от 14 400 дози от ваксината на „Янсен“, като днес очакваме информация от компанията и за следващата доставка. Първоначалните данни са за 26 април – 24 000 дози“, допълни Кирилов. Той отбеляза, че основно предимство на тази ваксина е, че е еднодозова.

„Продължава оценката на ваксината на „Кюрвак“, на „Новавакс“. Очакванията са за становище на ЕМА през юни или юли. Продължават преговорите с производителя „Синовак“ от Китай и за руската ваксина. Очаква се да бъде извършена инспекция на място в Русия през май, след което ще получим информация и за това кога се очаква официалното становище“, добави още директорът на Агенцията по лекарствата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!