„Безпрецедентна репресия от страна на прокуратурата и властите в България“ – така обвиняемият бизнесмен Пламен Бобоков определи в декларация до медиите днешния си арест във връзка с разследване на търговия с влияние. Заради същия случай беше задържан и президентският секретар Пламен Узунов.

„Днес, за трети път в рамките на около месец, бях задържан за да не се укрия или извърша престъпление, при положение, че в хода на процесуално-следствените действия разгърнати до момента, първо Прокуратурата, а по-късно и Съдът, неведнъж констатираха и ясно декларираха, че такава опасност не съществува. През изминалия, вече повече от месец, многократно съм се явявал пред органите на съдебната система, поради което настоящето ми задържане не може да бъде обосновано от никакъв законов интерес или необходимост. Може да бъде единствено обосновано от идеята и необходимостта да замълча“, пише Бобоков.

По думите му закони се пренаписват с цел да се „пришие“ престъпление на даден човек, а презумпцията за невиновност е потъпкана.

Според него България преживява „сериозна криза на законността по отношение не само на бизнеса, но и на личната неприкосновеност на гражданите“. А случилото се с него доказвало, че „прокуратурата е не само политически, но и икономически субект“.

Бобоков апелира за „сериозна международна помощ“.