Делегатите на 59-я извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС) гласуваха „за” подписването на Националния рамков договор (НРД) за 2014 г. От 206 присъстващи 156 гласуваха "за", "против" бяха 36, а "въздържал се" гласуваха десетима.

Цените и обемите на медицинските дейности също бяха приети от делегатите на събора. Чрез гласуването се упълномощава Управителният съвет на съсловната организация да сключи договора със здравната каса.

„Обемите са прогнозни. Няма да има лимит при лечението на пациенти”, каза пред журналисти след събора председателят БЛС д-р Цветан Райчинов. Той изрази удовлетворението си от повишаването на цените на всички педиатрични клинични пътеки, на някои хирургични пътеки, на интензивните грижи, на раждането и други.

Райчинов съобщи на колегите си, че в петък петчленен състав на ВАС е отменил окончателно методиката за цените и обемите на медицинските дейности, предложена от бившия управител на НЗОК Пламен Цеков. "Спечелихме делото, методиката падна, надявам се, че никой няма да се опитва да прави вече такива методики", заяви председателят на БЛС.

В началото на днешния събор д-р Христо Димитров от Велико Търново поиска в дневния ред да се включи и обсъждане на оставката на Райчинов, но предложението беше отхвърлено със 161 гласа "против". Единствено 30 лекари смятаха, че подобна тема трябва да се обсъжда.