Управителният съвет на Български лекарски съюз сезира Столичната комисия по професионална етика във връзка с „поредните неверни твърдения и откровени лъжи на доц. Атанас Мангъров", казани пред една от българските медии на 16 януари.

„В национален ефир доц. Мангъров заяви:“... тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“. Разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, защото са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си “играе” със страховете и притесненията на хората“, поясняват от БЛС.

Според единствената достоверна и официалната информация на МЗ и ИАЛ в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход.

И още - 9 са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу COVID-19 и смърт, като в нито един от тях връзка не е доказана. 

В същото предаване доц. Мангъров цитира данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и заяви, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: “Тези случаи не се съобщават.”

"Твърдение, което отново не корелира с истината, изкривява и информацията и е откровена конспирация. С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия", написаха още от Лекарския съюз.

Оттам обвързаха и подобно публичното говорене с всяване на страх и насаждане на агресия сред обществото.

През последните дни, като резултат от подобно говорене, станахме свидетели на два случая на нападнати медици в Русенско, пишат още от БЛС.

УС на БЛС очаква Етичната комисия към Столична лекарска колегия да се произнесе в най-кратки срокове по казуса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!