Настояваме да не се облекчават мерките срещу COVID-19 преди празниците, заяви д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Той е категоричен, че не се наблюдава намаляване на заболелите у нас, нито на хората в интензивно отделение. „За нас всяко отхлабване на тези мерки би било рисковано за здравната система веднага след Нова година“, категоричен е Маджаров.

„Ако продължи да расте броят на заразените в болниците, ще стигнем до случаи като тези от Италия, в които имаше спиране на обдишващи апарати, за да ги дадат на друг. Нека сме в по-тесен кръг по празниците”, добави Маджаров.

Управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев изрази мнение като специалист, че мерките трябва да се удължат поне със седмица след новогодишните празници.

Председателят на БЛС заяви, че лекарите приветстват решението антигенните тестове да бъдат приравнени до някаква степен към PCR-ите, тъй като те са от съществено значение за бързото идентифициране на болните.

Здравното министерство са се договорили от 1 ноември (със задна дата – б.р.) професионалистите по здравни грижи, които са на трудово правоотношение към общопрактикуващите лекари също да получават допълнителни средства на стойност 360 лв. месечно.

Здравният министър Костадин Ангелов поясни, че днес ще има заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което ще се входира предложението за допълнителните пари. „Аз разчитам и вярвам, че надзорният съвет ще подкрепи решението днес с оглед на жеста, който правим към професионалистите по здравни грижи“, коментира Ангелов.

„Тези мерки и другите, обявени досега за финансово подпомагане на работещите на първа линия, ще получат своята устойчивост и следващата година“, категоричен е Маджаров.

Различните звена са се договорили също представител на БЛС да се включи към Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!