Блокираните деца на хижа „Алеко” заради силния снеговалеж, бяха свалени благополучно в София. Проблеми имаше и с градския транспорт в столицата. Те обаче доведоха до необичайна проява на съпричастност сред шофьорите.

Вчера 36 деца, заедно с родителите си, организират коледно тържество в планината. Заради обилния снеговалеж групата вчера решава да слезе от хижа „Алеко” по-рано от планираното. Но пътят не е опесъчен и по него има катастрофи.

„Към 5 ч. ни казаха да чакаме, никой да не тръгва. Разбрахме, че се е обърнал камион с пясък и няма никакъв шанс пътят да бъде опесъчен”, посочи организаторът.

Вечерта на помощ е повикана Гражданска защита, защото в хижата има деца с астма и диабет. От Столичната община призоваха да бъдат уведомявани за такива организирани детски празненства в планината.

„Това е частно парти на деца, за които не сме уведомени. Те се намираха на топло, в хижата, и бяха в много добро състояние”, коментира Красимир Димитров, директор на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община.

В снежната обстановка пък някои срещнаха необичайна помощ. Водачът на блокиран в снега автобус на Центъра за градска мобилност получи неочаквана помощ. Водач на джип спира и изтегля авариралия автобус.