Сигнали за проблеми с машинното гласуване в десетки секции в страната. Екипите на bTV се натъкнаха на поредица от затруднения на изборния процес.

На места някои от устройствата въобще не участваха в изборния процес, а на други - имаше неизправности при разпечатването на разписките от устройствата след вота.

„В моята секция машината блокира при разпечатката“, гласи един от десетките постове в социалната мрежа. Той е от секция в столичното 39-о училище. Там подобен проблем днес е имало в половината от изборните помещения.

„Гласува човекът за двама кандидати, обаче изхвърля само единия. Например или само за районен, или само за общински кмет. За другия изхвърля само едно листче“, обяснява Красимир Янков, член на СИК.

„Според мен е от хартията, понеже е много по-дебела от стандартната“, твърди Теодор Пенев, председател на СИК.  

Заради софтуерен проблем пък в една от секциите в Русе въобще не се стигна до гласуване с машина.

„Установихме, че няма да бъде отстранен проблемът и получихме инструкция машината да не влиза в обръщение за изборния ден“, обясни Владимир Христов, дежурен инженер в „Сиела Норма“.

Подобен проблем се появи и в секция в Пазарджик, а в секция във Владимирово още първият гласоподавател, подал вота си с машина, съобщи за сериозен проблем.

От „Сиела Норма“ коментираха, че от Централната избирателна комисия не са избрали неподходящ вид хартия, въпреки че били предупреждавани от производителя на машините.

„Или иска да направи някаква сделка във връзка с хартията, или го прави умишлено, за да се компрометира машинното гласуване – нямам друго обяснение. Пише го черно на бяло какви са изискванията, „Смартматик“ също им го е написал“, обясни проф. Иван Тодоров, акционер и член на Съвета на директорите в „Сиела Норма“.