Цял общински блок в Бургас ще бъде заселен само с висшисти и млади семейства. Образованието дава предимство при настаняването в новата социална сграда, изградена от общината по европейска програма.

Аксения Аврамова е трети курс студент във филиала на Националната художествена академия в Бургас. Тя е от Добрич и живее в старо общежитие. Сега е от първите, които с любопитство разглеждат новопостроените социални жилища.

„Най-големият апаратамент беше около 25-30 лева без включени ток и вода, което според мен просто е уникално като оферта в сравнение с наема, който плащам в момента“, казва тя.

Кандидатстването за новите общински жилища започна. Приоритет ще имат младите семейства, висшистите и студентите. В Бургас има три университета, а най-много точки на желаещите за настаняване ще предоставя показателят „образование“. Затова хората вече наричат сградата „блокът на висшистите“ или „студентски град“.

Първите обитатели на новото студентско градче ще бъдат настанени в средата на месец март. Жилищата са напълно обзаведение с мебели и най-необходимите уреди, разполагат със санитарен възел, кухненски бокс, трапезария и спалня.

„По програмата ще бъдат назначени 4 броя персонал, охраната, градинар, чистачка и агент управление на имотите. За тях те могат самите студенти, които кандидатстват, да кандидатстват и за тези работни места“, казва Тина Писарова, директор Общински имоти.

Новият студентски комплекс се намира в квартал „Меден рудник“ и се състои от 47 апартамента, разположени в 5 корпуса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!