Центърът на София ще бъде блокиран заради председателството на Съвета на Европейския съюз, което България официално поема от утре.

В центъра на града ограниченията ще бъдат в две основни зони. Там няма да бъдат допускани автомобили освен тези, превозващи участниците в мероприятията по приемането на председателството.

От 17:30 часа днес – 10 януари, се затваря зоната пред Народния театър „Иван Вазов”. Няма да е възможен престоят и паркирането в Синята зона на площад „Александър Първи” и на паркинга на бившия Партиен дом.

Затворени ще са улиците в карето на ул. „Ген. Гурко”, „Георги С. Раковски”, „Княз Александър Първи” и бул. „Цар Освободител”.

От утре – 11 януари, ще бъде затворен и паркингът при НДК. Затворени остават улица „Доспат” и площад „Баба Неделя”. Там също няма да е възможен престоят и паркирането на автомобили до 12 януари.

"От днес няма да има затворени улици. Днес се ограничава паркирането. От утре се ограничава движението на ППС в този периметър. Движението по основните булеварди, които са "Цар Освободител", "Раковска" се запазват, така че ограничението важи единствено за малките улици", обясни зам.-кметът Евгени Крусев.

По думите му Центърът за градска мобилност ще уведоми притежателите на талони за паркиране в засегнатите зони.

За 6-те месеца председателство в НДК и други локации в София се очакват над 300 събития. През Януари има 11 дни с най-различни събития, свързани с него. През тези дни също е възможен и по-натоварен трафик в София.

А дали ще има ограничения и какви ще става ясно поетапно.