Близо 500 човека се възползваха от мобилните пунктове в столичните паркове днес и си поставиха ваксини срещу COVID-19, съобщиха от Столична община. „Зелени коридори“ за ваксинация бяха разкрити в Южния парк, Борисовата градина, както и в „Красна поляна“. Поради големия интерес от страна на столичани работното време на пунктовете в парковете бе удължено с 1 час - до 17 ч.  

Семейство Терзийски са сред първите чакащи за ваксина в Южния парк.

„Смятаме, че по-бързо ще стане и по-приятно. Навсякъде в интернет пише, че ваксинирането трябва да го има. И внучката ми в Германия вика "Абе, дядо, досега 100 пъти трябваше да сте се ваксинирали", разказа Никола Терзийски.

Чакащи имаше и на пункта в Борисовата градина. Осигурени са ваксини на „Янсен“, на „Пфайзер“ и на „Модерна“. 

„Някои идват с конкретни предпочитания. Когато се обърнат към нас, ние даваме мнението си. Хубавото за нас е, че вече са се консултирали с личните си лекари, получили са информация от специалисти по въпроси, като хронични и автоимунни заболявания“, каза д-р Марина Ерева

Все още обаче броят на имунизираните българи е недостатъчен, смята проф. Тодор Кантарджиев.

„В областите, в които живеят много от хората, ваксинацията върви добре. Но има области, където трябва да се включат и общопрактикуващите лекари“, заяви Тодор Кантарджиев.

До дни ще се актуализира кратката характеристика на ваксината на „Пфайзер“. Така този препарат официално ще започне да се прилага и при деца между 12 и 15 години. 

Мобилните пунктове ще работят и утре от 9 до 16 часа.