Зимата дойде. Освен радост за децата обаче, снегът донесе със себе си хаос, задръствания и катастрофи по пътищата. Закъсали автомобили имаше и на много места в Северозападна България.

В София пътната полиция отчете рекорд - над 450 пътни инцидента. Повечето от катастрофите са верижни, а сблъсъците между 3 или 4 автомобила. Всеки ден в столицата стават между 100 и 150 произшествия, но днес те са три пъти повече. Причините са в хлъзгавата настилка, несъобразената скорост и неспазването на дистанция. Не липсваха и водачи, които седнаха да шофират пияни в снежния ден.

Първият пиян шофьор в София е хванат още по тъмно - в Симеоново, след като се забил с колата си в къща. Към обяд друг пиян шофьор едва не блъснал пешеходка в Обеля.

Почистването в София започна от големите булеварди, по които се движи градският транспорт. Някои от тях бяха временно затворени, за да се изчистят от снега.

Експерти обаче предупреждават, че най-опасно ще стане през нощта, защото улиците ще се заледят, а тротоарите ще се превърнат в пързалки.

От общината заявиха, че фирмите, които не свършат в срок и коректно работата, ще бъдат глобени.

„Фирмите ще работят през цялото време. Сутринта имаше много силен трафик, това затрудни на места почистването. Преди малко се договорихме за момента да бъде затворен участък от Симеоновско шосе, за  да могат снегорините да почистят. Това ще се случва навсякъде, където е необходимо”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Причина за много от леките катастрофи са и автомобилите, неподготвени за зимните условия и хлъзгавия път.

В "Аз, репортерът" зрители ни изпратиха и кадри от булевард "Царица Йоанна", където кола се запали в движение.

Други очевидци ни съобщиха за трамвай със замръзнали отворени врати.

3000 снегорина чистят пътищата в страната. Настилките се обработват и срещу заледяване. По информация на Пътната агенция републиканските пътища са проходими при зимни условия.

От АПИ призовават шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост. Екипи на КАТ регулират движението на ключови места.

Снегът затрудни шофьорите в Северозапада.

Шофьор на полски тир описа кошмара с трафика от границата при Видин към вътрешността на страната, като обясни, че му се е наложило да чака 10 часа.

По обяд пък стана ясно, че заради недобре почистения път от обхода на Монтана до Ружинци са закъсали десетки камиони.

Оказа се, че никой не чисти отбивките и тировете, спрели за почивка, впоследствие не могат да тръгнат.

Катастрофа с каравани, които не са били оборудвани за зимни условия, предизвика задръстване на пътя Мездра – Ботевград.

Отстраняването на колите от пътя доведе до 10-километрова опашка в участъка между селата Новачене и Люти дол, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

За автомобилите бе изпитание и влизането в бензиностанциите. Полицейски патрули регулираха движението в най-критичните участъци. Остава опасността от заледяване.

Заради минусовите температури Кризисният център за настаняване на бездомни в София отвори врати два дни предварително. Два часа преди да започне настаняването се събра опашка.

През нощта снегът навсякъде ще спре, но ще става все по-студено.

Утре ще има места, където дори през деня температурите ще останат под нулата, а сутринта ще  има и райони със  стойности около  минус 10 градуса. В четвъртък сутринта ще бъде още малко по-студено. По-ниски от обичайните ще останат и максималните температури.

Каква е ситуацията при вас? Почистват ли се редовно пътищата - очакваме вашите снимки и видеоматериали в новата мисия на "Аз, репортерът" - Зимни неволи.