Годишна инфлация от близо 17% през декември, това отчитат данните на Националния статистически институт. 

Ако за година поскъпването е 16,9%, само за месец, цените на стоките и услугите са се увеличили с 0,9%, показват данните на НСИ.

Снимка: iStock

Най-значително увеличение е регистрирано при развлеченията и културата, здравеопазването, ресторантите и хотелите, хранителните продукти и безалкохолните.

Снимка: iStock

Поевтиняват транспортът, облеклото и обувките. 

Снимка: iStock

Яйцата са сред хранителните стоки със значително поскъпване през изминалия месец, отчита статистиката. Цената им е скочила с близо 12% и на дребно едно яйце обикновено струва между 45 и 60 стотинки. Това удря по джоба домакините като Ирина, която ги ползва често за ястията, които приготвя. 

Снимка: iStock

“Не може нещо да кажеш по-евтино или по-скъпо, всичко е ужасно скъпо”, каза Ирина Омайска. 

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчитат, че промяната на разходите за производството е основната причина за по-високите цени при яйцата. През зимата отоплението на помещенията струва значително повече за производителите и те го калкулират в цената. Разходите за фуражи също растат. 

“Разходите на някои фуражи над 100% са нагоре и то се дължи на бурното и мощно поскъпване на торовете”, каза Владимир Иванов от комисията. 

Статистиката отчита още, че сред другите храни, които поскъпват по-значително през изминалия месец са краставиците, лука, газираните напитки и някои видове меса. 

Общото поскъпване на стоките и услугите у нас обаче е микс от различни фактори, които се очаква да действат и през следващите месеци,  отчитат синдикатите. 

“Енергийната криза, кризата с войната, донякъде и от спекула, тъй като и бизнесът увеличи запасите в тази несигурна обстановка. Липсата на бюджет, няма тригодишна прогноза, никой не знае на къде отива държавата и сякаш изпреварващо се вдигат цените”, каза главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Прогнозите са, че и през следващите месеци инфлацията ще остане висока.