Близо 11 000 мълнии са паднали над България вчера, казаха за bTV Новините от НИМХ. За София броят им е 500.

След вчерашния случай в столицата, при който загинаха трима души, а един пострада от паднала мълния, Планинската спасителна служба (ПСС) отправи препоръки как да се предпазим.

Какво представляват мълниите?

Мълнията представлява електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност. Могат да достигнат над милион волта напрежение и са с унищожителна сила. Попадайки върху човек или до негова близост пораженията могат да бъдат катастрофални.

Зрителски кадри, изпратени в платформата ни "Аз, репортерът"

Как да се предпазим от такива бедствия?

Най-важното нещо, което трябва направим, е да се информираме за прогнозата за времето. Съвременните технологии позволяват да следим всичко в реално време. Прогнозите са много точни през последните години, така че можем да им се доверим.

Снимка: EPA

Не оставайте на открито

Ако сме в сграда, трябва да останем там, ако сме в кола – също, а ако се намираме навън, трябва да влезем на закрито. Най-голямата опасност е да стоим на открито или до дървета. След отминаване на бурята е препоръчително да останем поне 30 минути на закрито, защото една гръмотевица може да се движи до 10 км в хоризонтална посока.

Снимка: EPA

Какво да правим, когато няма къде да се скрием?

Добре е да заемем поза, която е близко до земята. Може да сме клекнали, но в никакъв случай ръцете не трябва да опират земята. Може да държат глезените или да обхванат коленете. Друг вариант е да бъдат запушени ушите с отворена уста, тъй като звуковата вълна е много силна и може да причини допълнителни увреждания.