Между 1500 и 2000 лв. е струвала „услугата” във Варна здрави хора да получават пенсии или други облаги. Това съобщиха от пресцентъра на МВР във връзка със задържана вчера престъпна група за фалшиви телкови решения.

Петима от участниците са лекари, сред които е и председателят на една от комисиите, шестият е брат на единия от медиците. Двамата са сирийски граждани, които имат български семейства и гражданство.

Наблюдението над групата е започнало през месец май миналата година. За четири месеца са били установени над 200 лица, които са придобили неправомерно телкови решения.

Снимка: МВР

Според събраните данни двамата братя са изпълнявали ролята на посредници. Те мотивирали напълно здрави хора да получават пенсии и други облаги срещу заплащане от 1500 до 2000 лв.

Снимка: МВР

След предварителна уговорка и дадена конкретна парола ги пращали към лекарите от престъпната група. В случай че клиентът нямал трудов стаж и не можел да получава пенсия, се налагало процентът на инвалидност да е много висок.

У двама от лекарите са намерени 20 000 лв., а в две банкови касети – 1 480 000 лв. и над 200 000 лв. В хода на разследването са разпитани 31 свидетели.

Снимка: МВР

Към наказателна отговорност са привлечени шестимата участници в престъпната схема. 

Снимка: МВР

Работата по случая продължава.