Отново агресия на деца срещу деца - първокласник изпадна в кома след удар от по-голямо момиче в училищния двор в плевенското село Бреница.

Освен прокуратурата, след репортажа в "Тази сутрин" по bTV, проверка започна и националният омбудсман. Представители на обществения защитник посетиха този

Инцидентът става преди седмица. Близките на детето обвиняват персонала на училището в неадекватно поведение. От своя страна ръководството на училището отрича и нарича случилото се „нелеп инцидент“. Прокуратурата разследва средна телесна повреда.

Снимка: btvnovinite.bg

В двора на училището 14-годишна седмокласничка удря с крак първокласника Зоран и той припада.

„Разбирам от очевидци, че около двайсет минути линейката се е забавила от Кнежа, че учителите не са реагирали, че не здравно лице, а друго лице му е извадило езика, че се е гърчил на земята“, разказва Николай Кунчев, баща на пострадалото дете.

Снимка: btvnovinite.bg

Момченцето прекарва в безсъзнание пет дни в плевенската университетска болница.  Едва вчера е позволено на близките да го видят.

„Почна да си движи краката и ръцете, но за съжаление, не може да говори“, казва Зоя Кунчева, баба на пострадалото дете.

Снимка: btvnovinite.bg

От училището са категорични, че е действано адекватно. На помощ била повикана медицинската сестра, която по това време е била на дежурство в близката детска градина. Имало поне три позвънявания на тел. 112.  Определиха станалото като нелеп инцидент при игра.

„14-годишното дете, никога не е имало проблем с нея досега, тя съжалява за тази работа, ще бъде наказана, ще бъде извикан психолог, който да разговаря с тях“, казва заместник-директорът на училището Цветослав Пенковски.

Снимка: btvnovinite.bg

Родители обаче признаха, че се страхуват да пускат децата си на училище.

„Децата от първи клас трябва да имат надзорник, не трябва да бъдат оставяни сами да играят“ споделя майка пред камерата на bTV.

Бабата на пострадалото дете пък пита защо в училището няма охранителни камери.

Това е първият подобен инцидент в училището, откъдето обещаха повече контрол. По случая е образувано досъдебно производство.