Полицайка е помогнала на Георги Семерджиев да се укрие след зловещата катастрофа, при която загинаха две млади жени, съобщиха на извънреден брифинг в Министерския съвет. А държавата обяви война на дрогираните шофьори с мащабна акция на пътя от днес. Шофьорът с 50 провинения вече е с повдигнато обвинение.

За втори пореден ден стотици хора се обявяват срещу несправедливостта и рецидивистите на пътя и искат контрол.

Във фаталната вечер колата на бившия футболист минава на червен светофар, удря таксиметров шофьор и буквално помита 2-те момичета, които чакат на тротоара. Едно от починалите момичета е студентка в Софийския университет. Нейни близки споделиха колко позитивна и радваща се на живота е била.

Христина беше 26-годишна студентка от Софийския университет, трети курс в специалност българска филология. Приятелите й я описват като търсещ човек. Обичала джаз музиката, спомня си Венислав.

„В очите си тя имаше една тревога, която непрекъснато я караше да мисли, но тя винаги се усмихваше, винаги беше готова да помага. Има много хубав и силен интерес към литературата, тя вярваше, че там се крие световен мир“, каза Венислав Василев, състудент на починалото момиче.

Дона няма да забрави, че приятелката й винаги я защитавала, когато имала спор с някого: „Беше много завладяна от пеенето, от звездите, много искаше да бъде и учител. Имаше много мечти. Последният й пост във „Фейсбук“ беше, че най-хубавото предстои. Пак с позитивизъм. Може би е в по-добър свят, лети някъде и пее с ангелите.“

Борис пък още не може да повярва какво се е случило: „Тя обичаше да учи за Космоса, беше много любознателен човек, любопитен, много добър. Трагедия на много нива е тази случка.“

Христина се увличала по старобългарска литература.

“Ние с нея имахме планове, тя имаше интерес в дисциплината. Това е голяма загуба, беше прекрасно момиче. Много земен, много мил човек, предстоеше й страхотно бъдеще“, казва Десислава Узунова, преподавател по старобългарска литература в СУ.

Преди Софийския, Христина е учила физика в Пловдивския университет. През годините е работила и в обсерваторията в Рожен.

„През целия си живот тя е била човек, на когото му пука за света и който не е затворен в личния си живот, а винаги се е опитвала да помага. Голяма загуба е такъв вдъхновен и свързващ човек да изчезне“, споделя Вадер Акбархан, приятел на починалото момиче.

Близките на Христина ще продължат да се събират на мястото на трагедията в нейна памет и в търсене на справедливост.

Появи се и теория, че едната от жертвите е възможно да се е возела в автомобила на Георги Семерджиев.