Близки на пострадалите деца от катастрофата на АМ “Тракия” говорят пред екип на bTV. Инцидентът стана в неделя вечерта, след като автобус пълен с деца се обърна на АМ “Тракия”. При него пострадаха общо 28 души. 14 деца и 2 възрастни бяха настанени в болница.

Две от децата - на 10 и на 11 г. - са пострадали по-тежко при инцидента и се наложи да бъдат преместени от старозагорската болница в "Пирогов". Автобусът е тръгнал вчера към Сърбия от Слънчев бряг, където децата и ръководителите им са били на фолклорен фестивал.

"Всичко беше наред, шофьорът си беше починал, само един родител искаше да седне напред, защото започна да кашля и шофьорът се опита да му спусне седалката и така кривина", каза Наташа, очевидец.  

Така ръководителката на фолклорната група Наташа описва мига преди катастрофата. 

Новината за обърнат на магистралата автобус се разнася светкавично и десетки се втурват да помагат. 

"Просто сме родители и съпругът ми е сърбин. Имаме две дечица са сръбски граждани също и просто човешка съдба,  решихме ако можем да помогнем", каза доброволка. 

Междувременно близките на пострадалите са уведомени за инцидента. Малко преди 6 сутринта някои от тях вече бяха дошли за децата си. 

"Дойдохме ги успокоим е най-вече. Все пак малки деца. Можеше по-голяма катастрофа да бъде. Все пак няма мъртви. Това е най-важното", разказа Любиша Николич, дядо на едно от децата.

"Наши приятели са някои в болницата, пострадали са тежко”, казва дете пред екип на bTV. 

“Те са добре, но има деца, които не са добре, които са в болница", заяви Борислав Здрале.

След часове чакане разпитите на децата им да приключат, надеждата на близките, дошли да приберат децата си в Сърбия по светло угасна.

"Аз съм родител, стоя и чакам от 9 часа сутринта да дойдем да вземем децата. Пътуваме цяла нощ. Нито сме спали. Не искам да говоря", каза един от родителите. 

Конвоят от автомобили потегли към "Калотина" в ранния следобед. Осигуреният автобус остана празен.