Схемата на измамника с фалшива самоличност, който завлече десетки потребители във „Фейсбук”, е действала от поне 8 години. Това разказаха първо пред bTV негови близки приятели.

От прокуратурата заявиха, че той е в България и до края на месеца проверката ще приключи и ще бъде образувано дело. 

Това е гласът на човека зад фалшивия профил, зад който стои Спас Василев от Кочериново. Един от постовете му го издава откъде пише.

Снимка: btvnovinite.bg

Една от потърпевшите се оплака, че от кредитната й карта са източени 13 000 долара.

Оказва се, че схемата му е действала и преди 8 години. Но от профил с истинското му име. 

bTV разговаря с негов близък приятел. Крием лицето му по негово настояване.

„Много хора пропищяха от него и тогава се е усетил, че трябва да се усъвършенства, иначе ще го намерят. Той сутрин става и не отива като Вас и мен на работа, ами си остава на лаптопа. И това работи -  да се свързва с хората и да им пише.По този начин печели пари”, разказва приятелят. 

Жертвите на Спас обаче тогава били предимно от близкия му кръг и техни приятели. 

„Хора като майка с невръстно бебе, което не може да се прибере от Италия, защото не може да си завери билета. Доста хора се почувствахме глупаво, излъгани от човек, който уж ни беше приятел”, казва още приятелят.

Спас учи френски език в благоевградска гимназия, а преди това - в училището в Кочериново.

Бившият директор на СУ „Христо Ботев” Иванка Лазарова го описа като умно, добро и учтиво момче. „Не е проявявал нито агресия, нито някакви такива действия, с които да показва, че е склонен на далавери”, категорична е тя. 

Студентските си години Спас изкарал в Ница. „Казвал ми е, че работи на летището в Ница. Споделяше за негови идеи, че ще прави офис в България, че в момента е в България, защото има работа на летище София”, спомня си приятелят му.

Разследващите са изчислили, че последните измами на Спас надхвърлят 20 000 лева. Групата с жертвите обаче не спира да расте.

„Ако е съжалявал, е трябвало да го направи преди 8 години, когато видя болката в очите на хората, и да спре да лъже.Доста голям филм и режисьорът досега се е справил доста добре”, подчертава приятелят на Спас.