България няма да посочи виновник за атентата, докато не приключи разследването и няма да коментира версиите на други страни. Това заяви в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов, който присъства на съвета на външните министри на ЕС.

От изказването на Младенов става ясно, че позицията на българското външно министерство не съответства на становището на официален Тел Авив, който упорито настоява, че зад самоубийствения атентат в Бургас стои ливанската шиитска групировка „Хизбулла”.

Външният министър на Израел Авигдор Либерман е в Брюксел, за да постави отново искането на страната си „Хизбулла” да бъде включена в списъка на терористичните организации. Николай Младенов обаче каза, че ще се въздържа от коментар по този въпрос.

Младенов обаче не се съмнява, че следите щели да отведат към друга страна, но отрече бургаският атентат да има връзка със сирийските събития.

Пред журналистите в Брюксел, той подчерта, че разследването се води изцяло от българските власти а израелците само сътрудничат. Подобна теза бе изказана от вътрешния министър Цветанов на 36-тия час от взрива.

Първият ни приоритет в момента е да установим напълно движението на предполагаемия самоубийствен атентатор, за да се установят всички връзки, които - най-вероятно - ще стигнат извън нашата държава", заяви Николай Младенов пред български репортери в Брюксел.

Очаква се по-късно да има официална позиция на европейските министри на външните работи за атентата в Бургас от 18 юли, който отне живота на 7 души - пет израелски туристи, един български гражданин и предполагаемият атентатор, взривил автобуса на паркинга на бургаското летище.

С помощ към разследването се присъедини вече и Европол.

Междувременно в Кипър вътрешният министър Цветан Цветанов запозна еврокомисаря по вътрешна сигурност Сесилия Малмстрьом със ситуацията около разследването на атентата в Бургас. Цветанов е на островната държава, където в началото на месеца беше заловен ливанец, опитал да взриви израелското посолство.