Сумата от 4 500 евро ще получи затворник от Белене като обезщетението от държавата, защото свободата му на изразяване била нарушена. Това е една от стотиците присъди срещу България в Европейския съд по правата на човека. Страната ни е лидер по загубени дела в Страсбург.

Човешките права на Марин Колев са били нарушени преди 5 години от управата на затвора, тъй като го вкарала за 14 дни в карцера. Наказанието било наложено, защото Марин Колев си позволил да напише жалба до прокурор, че не си е получил колет.

Досега България е платила над 10 милиона лева обезщетения по дела за нарушени човешки права. Най-често присъдите са заради неразумно дълго проточили се процеси. Под натиск от Страсбург тази година се въвеждат две процедури за компенсиране на хората.

"Незабавно ще бъдат върнати повече от 740 дела, образувани по жалби за бавно правосъдие. Това е основната цел, към която се стремим, за да може от една страна да спестим на държавата заплащането на международните разноски и да не допускаме накърняване на международния ни имидж", заяви заместник-министърът по правосъдието Деница Вълкова – Петрова.

За приключилите, но прекалено бавно дела, от 1 октомври ще се получава обезщетение до 10 000 лева. А за висящите с години процеси ще се водят искове по предложените нови текстове в Закона за отговорността на държавата.

Парадоксът е, че съдилищата ще трябва да съдят сами себе си и то без никаква гаранция, че няма да забавят и тези дела.