България е осуетила терористичен акт преди няколко месеца. Тази новина дойде от министъра на туризма на Израел, който вчера пристигна в България. Очаквано обаче, повече подробности не станаха ясни.

Светослав Иванов се срещна със Стас Мисежников, който в пълен синхрон с официален Тел Авив, заяви пред bTV, че вече има стопроцентови доказателства, че зад атентата в Бургас стоят Иран и "Хизбулла".

Стас Мисежников: Много е жалко, че идвам в България при такива обсоятелства, защото това е прекрасна страна и много отдавна искам да дойда тук. Но да се надяваме, че в бъдеще ще има други по-добри поводи.

Ако аз съм турист, израелски турист, който се колебае дали да дойде в България след това, което се случи, какво бихте ме посъветвали?

Стас Мисежников: Абсолютно да! Ние - Израел и България, в момента сме на борда на един и същи кораб. Аз съм министър от три години и половина и където и да отида по света, винаги трябва да отговарям на един и същи въпрос: Безопасно ли е да посетим Израел? Моят отговор винаги е: „Да, безопасно е. Това е много сигурна страна”. Тероризмът е навсякъде, за него няма граници. Цвета на кръвта на израелците е същата като на българите, няма разлика. Ако в Израел може да има терористични атаки, значи може да има и в България, както и във всяка точка на нашата планета. Видяхте какво се случи в Денвър преди две години в киното, на премиерата на Батман. Видяхте какво се случи и в Норвегия. В момента няма нито едно напълно безопасно място на планетата. И какво да направим ние? Да спрем да живеем? Да спрем да дишаме? Да спрем да пътуваме? Ние няма да го направим.

Добре, казвайки че никой не е в безопасност на света, вероятно знаете, че ние никога не сме ставали свидетели или не сме преживявали подобен терористичен акт на наша територия.

Стас Мисежников: Вие сте щастливци!

Да, това е нещо ново за нас.

Стас Мисежников: Ето защо, това за вас е шок, но сте щастливци, че не сте страдали от тези атаки. Много ми се иска това да е първият и последният атентат на българска земя, както ми се иска да няма атентати в другите държави като цяло. Но светът стана опасен. Има страни, които са част от международната общност и окуражават тероризма. Такава страна е Иран. През последните 3-4 години Иран се превърна в терористична държава. Те не само подкрепят тероризма, те финансират, организират и подготвят почвата за терористични организации като "Ал Кайда", "Хизбула", "Хамас" и така нататък. Те разпространяват тероризма из целия свят. Терористичната атака в България беше дело на "Хизбула" с парите и оръжията на Иран. Това е лицето на нашия общ враг, с който двете ни държави и цяла международна общност трябва да внимават.

И как да бъдем сигурни, че Иран или "Хизбула" стоят зад атентата? Това някаква ваша версия ли е или факт?

Стас Мисежников: Това е факт. Факт, а не версия! Аз не съм се събудил сутринта с тази история в главата. Това е факт, който идва от разузнаването на Израел, разузнаването на България и разузнаването на България, които разследват случая заедно. Факт е, че през последните 2 - 3 години Иран, "Хизбулла" и "Ал Кайда" се опитват да уязвят не само израелци, а евреиски обекти из целия свят. В почти 40 страни вече са направени опити и са се подготвяли атентати. В хиляди случаи не се е случвало така както са искали те. Жалко е обаче, че успяха тук, в България. Но няма спор, това е ръката на Иран и Хизбула. Ние не се нуждаем да декларираме това на всички нива. Ние се нуждаем просто да приемем истината - това е терористична държава и ние трябва да гледаме на нея като на враг на всички свободни хора и свободни държави. Това е урок номер едно след този атентат. Ние трябва да обединим силите си, за да защитим свободните граждани, туристи които искат да пътуват по света. Трява да направим всичко възможно, че злото няма да спечели.