„Любопитно признание” направи земеделският министър Мирослав Найденов при отбелязването на годишнината от създаването на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тази година ще се опитаме да влезем зад лъскавите витрини, обясни приоритетите пред агенцията Найденов разяснявайки, че няма гаранции за качество на храната дори и в елитните заведения.

В пристъп на необяснима откровеност, министърът съобщи, че миналата година е получил хранително отравяне след посещение в много елитно заведение.

В същото време шефът на БАБХ Йордан Войнов отчете, че България е направила квантов скок по отношение на безопасността на храните си и допълни, че подобна оценка дава и Европейската комисия.

Ние ядем и ежедневно слагаме на трапезата си все по-качествени храни, отбеляза Найденов, който за сведения имал стомашни проблеми докато бил депутат.

"Ежедневно служителите на БАБХ доказват, че е трябвало тя да бъде създадена. Убеден съм, че на терен те са най-добрите", допълни Найденов.

Найденов похвали БАХБ ,"защото не допуснаха разрастването на заболяването шап на територията на страната, а оттам и на територията на ЕС". Не бе допуснато и ешерихия коли, допълни Найденов и припомни и истерията с диоксиновата криза. По този начин БАБХ не е допуснала да се провали и туристическия сезон 2011 г. у нас, посочи Найденов.

Изтъквайки успехите на БАХБ , министърът заяви, че това, което не е направено в последните 20 години е сторено в последните 2.

Войнов коментира, че доказателство за оценката за работата на БАБХ е броят на регистрираните предприятия, произвеждащи храни по утвърден стандарт - 95 за "Стара планина", 63 за "България", 19 за мляко по БДС и 5 за лютеницата.