По случая с арестуваните за трафик на наркотици български граждани в Испания, посолството в Мадрид ще изпрати нота до испанските власти с искане да бъдат спазвани всички права на задържаните. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

С нотата българското посолство ще поиска предоставяне на задържаните на писмен превод на обвинителния акт, както и ще повтори молбата за среща на консула с тях. Консулът на България в испанската столица посети в затвора българските моряци два пъти и преди един месец е отправила ново искане за посещение, за което все още не е получила разрешение.

До този момент обаче никой от задържаните не се е обръщал към посолството за помощ или превод. От самото начало испанските власти назначиха трима служебни адвокати и преводач на задържаните. Адвокатите са решили засега да не внасят възражения срещу обвинителните актове, чието съдържание е било преведено устно на задържаните.

Испанските власти не са предоставяли на посолството обвинителния акт или каквито и да било документи или информация, свързани с разследването и нямат задължение да го правят, доколкото посолството не е страна по делото.

На 13 август 2012 г. 21 български граждани, плаващи на кораба „Св. Николай” под български флаг, бяха задържани при специална операция на испанската полиция край Кадис. На борда на кораба бяха открити приблизително 3 тона кокаин. По случая са задържани общо 31 души, сред които и испански граждани.