Шести благотворителен плувен маратон. Той започна от остров Света Анастасия до местността Чукалята.

Организиран е от сдружение "Онкоболни и приятели" и цели набирането на средства за психологическа подкрепа и социална дейност на хората с онкологични заболявания.

71-годишната Мира Мотовилкова идва в центъра на сдружение "Обкоболни и приятели" преди девет години. Тогава е диагностицирана с карцином на млечната жлеза.

"Тук намерих семейството си, тук открих някакви нови възможности, тук се почувствах жива", разказва тя.

Следват химиотерапия, лъчетерапия и хормонотерапия.

"Това ми бяха годините на ремисия ми сега, за съжаление, деветата година за втори път на другата гърда ми се появи и в момента провеждам лечение", добавя тя.

Стотици онкоболни намират подкрепа тук.

"Нашата цел е - успяваме да дадем мотивация и сила на хората да продължат, защото от рак може да не се отървем, но ние трябва да живеем с него по най-добрия начин", заявява председателят на сдружението „Онкоболни и приятели“ Цонка Тодорова.

Организацията набира средства с благотворителни инициативи, една от тях е плувен маратон. Над 50 души се включиха в предизвикателството да преплуват разстоянието от острова Света Анастасия до нос Чукалята в парк „Росенец“. Със средствата онкоболните ще се събират за подкрепа помежду си.