Запалени читатели ще отбележат националния празник 3 март с благотворителен книжен базар. Инициативата е на екипа на сайта „Аз чета“, като набраните средства ще бъдат в подкрепа на започналата през есента на 2017 г. кампания „Писател назаем“. Тя среща ученици от горните класове със съвременни български автори в час по литература, а целта на организаторите е да направят 100 такива срещи в рамките на настоящата учебна година.

Базарът ще се проведе в „Читалище.то“ на ул. „Лавеле“ 11 в София, където между 10:00 ч. и 16:00 ч. на националния празник посетителите ще могат да закупят подбрани книги на символични цени от 2, 5 и 10 лева.

„Книгите, от които ще можете да избирате, са предоставени като дарение от екипа на „Аз чета“ и наши приятели. Подбрали сме предимно нови издания, които са ни донесли много щастливи моменти и вярваме, че могат да зарадват и вас“, казва Милена Ташева, един от редакторите в сайта и идеен вдъхновител на „Писател назаем“.

Досега в рамките на кампанията са проведени над 30 срещи с ученици от гимназиалния курс с участието на популярни български автори като Мария Донева, Александър Секулов, Илиян Любомиров, Веселина Седларска, Марин Трошанов, Елка Стоянова, Александър Шпатов, Десислава Николова, Александър Чобанов, Христо Раянов и др. Те са напълно безплатни за училищата, а кампанията поема всички разходи по провеждането чрез финансиране от спонсори и дарения.

Пълният списък с автори и предстоящи срещи може да бъде открит на официалния сайт на инициативата Pisatelnazaem.com.

Част от авторите ще бъдат и в „Читалище.то“ на 3 март, за да се срещнат с желаещите да подкрепят „Писател назаем“. Освен с купуване на книги от благотворителния базар, това може да се случи и с индивидуални и месечни дарения през PayPal.

Това е вторият книжен базар, организиран от най-големия сайт за книги и четене у нас „Аз чета“. На първото такова събитие през април миналата година бяха събрани малко повече от 1000 лв. в подкрепа на проекта „Пътуващите сандъчета“ на Фондация „Детски книги“ и Българската библиотечно-информационна асоциация.

„Писател назаем“ е кампания на най-голямата специализирана медия за книги и четене в България „Аз чета“. bTV  е медиен партньор на инициативата.