Предложените от Комисията за борба с COVID-19 строги мерки в Община Благоевград предизвикаха задочен сблъсък между общинските съветници и кмета Румен Томов, който вижда в пълното затваряне риск за бизнеса и доходите на хората.

Комисията предложи затваряне на всички обекти за срок от три седмици с изключение на аптеки, банки, хранителни магазини и държавни структури. Предложен беше още и вечерен час за учениците – 20:00 часа.

Реакцията на благоевградския бизнес не закъсня – на брифинг пред общината дойдоха и ресторантьори, които заявиха, че обсъжданото затваряне на търговските обекти, ще се отрази много негативно върху икономиката на града. Кметът Томов категорично заяви, че не одобрява тези предложение и действията на комисията са „необмислени и прибързани“.

„Ние добре разбираме, че ситуацията е много сложна, а заразените са много. Важно е обаче да се знае, че ако Националният щаб, в който има безспорни специалисти и медици, не налага подобни крайни мерки, трябва и ние да изчакаме и да се съобразим с тяхната преценка. Нещо повече, за бизнеса и хората в Благоевград едно подобно затваряне ще бъде пагубно. Много хора ще останат без работа и респективно без доход, бизнесът няма да се справи с още една пауза, която ще нанесе тежък икономически удар“, написа кметът в социалните мрежи.

Над 25 ноември Общинският кризисен щаб ще заседава и ще гласува предложенията на комисията от общинския съвет.