На Велика събота Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас с четири специални, огнеупорни фенери, съобщи БТА.

Те ще се носят за всеки случай, тъй като преди години единият фенер на делегацията ни се е счупил.

За поредна година Благодатният огън се пренася от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Старозагорския митрополит Киприaн, определен от Светия синод на БПЦ. Огънят ще пътува до Израел с правителствения "фалкон".

Точният час на връщането на делегацията е трудно да се определи, но се очаква делегацията да кацне между 19:00 и 21:00 часа на правителствения терминал на летище "София".

По традиция на летището ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден. От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Към 23:30-23:40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение.