Благодатният огън слезе в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим в 14:31 ч. българско време.

Там беше и наша църковна делегация начело със Старозагорския митрополит Киприан. За трети път Светият Синод възлага на Негово Високопреосвещенство тази отговорна задача, но за първи път тази година в делегацията е и представител на Македонската православна църква – епископ Яков.

Правителственият самолет с Благодатния огън кацна на летище София малко преди 19 ч. Предстои той да продължи към Скопие с македонския духовник.

Ето какво каза при пристигането си на българска земя Старозагорсикият митрополит Киприан:

„Пристигаме с мир, с благодат и с любов от светия град Ерусалим, за да преподадем благословение, за да можем да вдъхнем живот в православната ни църква, живот на православните ни християни и да бъдем в едно, както Господ ни завеща, че където са двама или трима в негово име, Той ще бъде помежду нас. И ето, Той е днес при нас чрез Благодатния огън, който пренасяме в нашата обична Република и оказвайки благодарност и към Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, и към господин министър-председателя Бойко Борисов за това, че имахме възможност да отидем отново да вземем Благодатния огън, и с нас да бъде и епископ Яков, който е от Македонската православна църква. Изказвам благодарност на архиепископ Стефан, който даде разрешение епископ Яков да пътува с нас, за да можем да засвидетелстваме своето уважение, своята братска обич и към нашите православни събратя в Северна Македония".

Снимка: Ладислав Цветков

С трепет, със страх, с много любов и с много очакване, се взема Благодатният огън, допълни митрополит Киприан.

Снимка: Ладислав Цветков

„Благодатният огън е символ на Божията светлина. Затова пристигането му в България е духовната радост, която пламва в сърцата на вярващите“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод пренасянето на благодатния огън от Йерусалим в София с правителствения самолет.

Снимка: Ладислав Цветков

„Нека посрещнем Великден живи и здрави, и с вярата, че сме способни на още много добри дела“, добави премиерът Борисов в своето пожелание по случай предстоящите празнични дни.

„Християнските ценности са помагали за единството на нашия народ и за съхраняването на българската идентичност и култура многократно в миналото. Вярвам, че и днес те ни дават сили да проявяваме грижа към ближния и да работим за просперитета на България“, отбеляза още премиерът Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

Благодатният огън ще бъде пренесен до всички епархии на православната ни църква. В София духовниците ще го занесат в параклиса на Синодалната палата. Оттам главният секретар на Светия Синод Мелнишкия епископ Герасим ще го внесе в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

Снимка: Ладислав Цветков

Там Огънят ще бъде посрещнат от патриарх Неофит, който точно в полунощ ще възвести радостната вест за Христовото Възкресение.

Снимка: Ладислав Цветков