В Бургас COVID отделение вече има "табло на усмивките", където благодарни пациенти оставят послания към медиците. Последният жест е торта от поредния спасен.

Преди две години леглата в сектора за долекуване на десетия етаж са преобразувани за пациенти с коронавирус.

От тогава стотици са се борили тук за спасителната глътка въздух. Част от тях, преди да се приберат у дома, оставят сърцето си в думи.

"Скъпи приятели, благодаря ви за грижите!"; "За топлото отношение, търпението, разбирането"; "Благодаря, че ми върнахте здравето!" - това са само малка част от посланията на благодарните пациенти.

"Мотивиращо, кара ме наистина да вярвам, а това, че хората излизат живи и здрави от тук, за нас означава най-много", казва д-р Анета Георгиева, специализант по акушерство и гинекология в УМБАЛ-Бургас.

"Винаги влизаме с леко притеснение относно пациентите, които сме оставили на предното си дежурство, да ги намерим всичките на първо място, които са били, с подобрено състояние. Винаги ни е притеснено, когато някой от тях се влоши", споделя д-р Константин Давчев, който е специализант по неврохирургия.

На първа линия, защото така разбират дълга си, младите лекари отдавна не броят дългите по месец и половина дежурства на десетия етаж.

"Преди всичко ние сме лекари, независимо кой какво специализира, ние сме лекари и трябва да помагаме на хората!", казва д-р Георгиева.
 
А тортата от поредния спасен пациент ги кара да се усмихнат под маската и да кажат само: "Вярвайте, че доброто ще победи!"

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!