Парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2021 година на второ четене. „За“ гласуваха 94 народни представители, „против“ – 69 и нито един „въздържали се“. Дискусията за парите за следващата година тече без особени спорове в залата.

Снимка: btvnovinite.bg

Заложени са близо 5 млрд. лв. повече разходи, отколкото приходи. Бюджетът предвижда приходи в размер на 47,6 млрд. лв. и разходи в размер на 52,5 млрд. лв. Заложен е ръст на БВП от 2,5%.

Снимка: btvnovinite.bg

Предвижда се през 2021 г. учители да получат увеличение на заплатите си със 17%, работещите на първа линия в пандемията - с 30%, служителите в бюджетния сектор ще взимат с 10%, а тези в МВР - с 15%. Минималната заплата трябва да стане 650 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Предвиден е буфер от 600 млн. лв., в случай, че ситуацията с пандемията COVID-19 се влоши и доведе до необходимост от извънредно осигуряване на ресурси.

БСП не подкрепи предложения бюджет, защото според социалистите той нарушава финансовата стабилност и ще вкара държавата във финансова дългова спирала. Мнозинството отхвърли предложението на БСП за увеличение на приходите с 1,34 млрд. лв. и на разходите с над 500 млн. лв., което според левицата ще доведе до намаление на дефицита. Предложението на БСП за увеличение на средствата за висшите училища и наука – също не мина.

Според опозицията този бюджет може да се наложи да се актуализира още този декември, тъй като обявените днес пари за компенсации заради по-строгите мерки срещу COVID-19 всъщност ги няма в бюджета. Коалиционните партньори от НФСБ подкрепиха мерките, но подчертаха че са закъснели. 

В бюджета на Министерския съвет беше прието максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г. да е близо 67 млн. лв.

В бюджета на Народното събрание са записани 1,5 млн. лв. приходи и 83 млн. лв. разходи. В бюджета на Администрацията на президента са записани приблизително 9 млн. лв. разходи.