Бюджетната комисия в парламента прие парите на държавното обществено осигуряване и така от 1 юли минималната пенсия става 467 лв. плюс парите за COVID добавката от 60 лв., като това всъщност е увеличение с 10%. От 1 юли максималната пенсия се вдига на 2000 лв., а от 1 октомври тя става 3400 лв., решиха още народните представители.

Вероятно обаче парите ще бъдат получени на по-късен етап - или в средата на юли, или с пенсиите през август.

Причината е, че промените все още не са минали второ четене в пленарна зала, а освен това, НОИ има технологично време, за да подготви промените, гласувани от народните представители. За кратко в комисията възникна и спор дали COVID добавката да бъде постоянна или временна мярка. 

Вече пенсионерка, Неда Диманова продължава да работи като медицинска сестра в една от най-големите болници в България. Казва, че за пенсионерите всеки ден забавяне е от значение.

„Аз познавам хора, които днес живеят с по-малко от 10 лева. Отиват, купуват си един хляб, едно мляко и не смеят повече стотинка да дадат и заделят, за да имат, ако трябва да си купят лекарства“, каза Неда Диманова.

Опозиция и управляващи взаимно се упрекнаха за забавянето.

„ИТН, „Възраждане“, ДПС и ГЕРБ  не се вслушаха, не отразиха националния интерес, не се регистрираха, заяви Румен Гечев от БСП.

„Държа да подчертая, че бюджетът беше внесен твърде късно и затова пенсионерите няма да могат да получат увеличението, което евентуално ще се гласува в зала“, каза Деница Сачева от ГЕРБ.

„Ако закъснее с няколко дни, НОИ няма да може да се справи с необходимите изчисления“, отбеляза Хасан Адемов от ДПС.

„Със сигурност ще има увеличение през юли месец, ще бъде повече от 6,1 процента. Въпросът е, че или ще се получи като второ плащане през юли месец или с пенсиите през август, за да имат време от НОИ да направят съответните изчисления“, обясни Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“.

Председателят на бюджетната комисия обясни, че за да наваксат със забавянето, депутатите ще заседават и през почивните дни по бюджетите на общественото осигуряване и държавния бюджет, от който ще бъдат отпуснати необходимите за увеличението средства. 

„Ще работим и събота, ще работим и понеделник извънредно бюджетна комисия, така че да могат да бъдат приети“, каза Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия.

ГЕРБ са внесли предложение за увеличение на пенсиите с 15 процента, а ДПС предлагат добавката да бъде не 60, а 120 лева. 

Депутатите приеха и бюджета на Националната здравноосигурителна каса, а утре на ниво експертна комисия продължават заседанията за актуализацията на бюджета за следващата година. В сряда се очаква окончателно в пленарна зала парите на държавата да бъдат гласувани.