Бюджетната комисия в парламента започна скоростно разглеждане на промените в бюджета, така че да могат да минат през пленарната зала преди да бъде разпуснато Народното събрание.

Депутатите решиха минималната пенсия да се увеличи не с 40 лв., а със 70 лв. и да стане 370 лв. от 1 октомври. Максималната пенсия да стане 1500, а социалната 170 лв. След като прага на бедност догодина стане 413 лева, пенсионерите, с пенсии под тази сума, ще могат да кандидатстват за помощи за разликата.

Снимка: bTV

Комисията прие промените на второ четене на бюджета на ДОО и НЗОК. Предстои обсъждане и в пленарната зала на НС.

Без одобрение на второ четене допълнителните пари за социални разходи сред които увеличение на пенсиите от октомври, за здраве и за подпомагане на бизнеса са под въпрос, като и за изборите остават под въпрос.

Снимка: bTV

Членовете на комисията от ГЕРБ напуснаха залата, защото получили документите в последния момент. Според тях служебно правителство не може да залага вдигане на пенсии, защото това е политика която трябва да води един редовен кабинет

Мястото на напусналите зае Деница Сачева от ГЕРБ, за да защитава предложенията на партията. Допълнителни пари за пенсионерите до края на годината с еднократни плащания, но не и вдигане на пенсиите.

Финансовият министър Асен Василев попита какво ще се случи на 1 януари, ако няма редовно правителство, което да е изготвил бюджет за 2022 г.

Допълнителните пари за здраве, които бяха одобрени днес по бюджета на Здравната каса, както и онези, които ще се гласуват в републиканския бюджет, трябва да осигурят на системата над 330 млн. лв. Ще има и допълнителни пари за медиците, работещи на първа линия, но според изработена методика и според отработенето време.

Здравното министерство ще поиска още 30 млн. лв. за справяне с COVID кризата.

Остава обсъждането на промените в републиканския бюджет и после всички три законопроекта да се разгледат и в пленарната зала.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!