Увеличение на пенсиите и актуализация на бюджета на НЗОК, за да има повече пари за новата COVID вълна, одобриха депутатите от бюджетната комисия. Одобрена беше и актуализацията на държавния бюджет.

Средното увеличение на пенсиите ще бъде 64 лева, като минималната ще достигне 340 лева, максималната 1500, а социалната за старост 170 лева.

Предвидени са повече разходи в държавата за 1,8 млрд лева, а те ще бъдат финансирани с допълнително събрани приходи. Така повече пари  ще има за здраве, подкрепа на бизнеса и социални плащания на фона на разрастващата се нова COVID вълна.

Депутатите обсъдиха увеличение на пенсиите средно с 12,5 на сто. В бюджетната комисия обаче се чуха упреци и нови предложения, а част от парламентарните сили обявиха, че ще подготвят нови предложения между първо и второ четене. На заседанието на комисията служебният социален министър Гълъб Донев каза, че чул нови предложения, които по думите му, биха променили това предложение, което има служебното правителство по отношение актуализацията на бюджета на ДОО за 2021 г.

Бившият финансови и здравен министър Кирил Ананиев предложи: "По-добре да увеличим добавката от 50 на 100 лв., докато има COVID-19". Любомир Каримански от ИТН репликира: "Вие все предлагате временно, а то става постоянно и бомба".

Повдигнат беше и въпросът за инфлацията, която ще се увеличи с тези мерки. Финансовият министър Асен Василев отбеляза, че не очаква голяма инфлационна вълна.

„Ние сме предложили да се увеличи тежестта на година осигурителен стаж от 1,2 на 1,35, което ще доведе до 64 лв. нарастване на абсолютно всички пенсии или средно 12,5% нарастване. Минималната пенсия съответно от 300 лв. да стане 340 лв., където нарастването е с 13,3%. Социалната пенсия от 148,71 лв. да стане 170 лв., където нарастването е 14,3%. Всички пенсии, които са свързани със социалната пенсия, също ще бъдат увеличени с 14,3%. Така, че предложението, което сме направили е максималният размер на пенсията съответно от 1440 да стане 1500 лв. Така че абсолютно всички пенсии, които са 2 092 000 или за около 2 080 000 пенсионери ще получат увеличение средно от 12,5%, което считаме, че е справедливо, което мотивира младите хора съответно да се осигуряват на реалните доходи, които получават, което дава и една предвидимост на пенсионно-осигурителната система и съответно гарантира и устойчивостта на пенсионно-осигурителната система”, каза социалният министър Гълъб Донев.

Според част от депутатите предлаганите промени са несправедливи. Румен Гечев от БСП смята, че предложеният модел задълбочава социалната несправедливост.

Депутатите одобриха и актуализация на бюджета на здравната каса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!