Депутатите от ресорната комисия приеха бюджета за 2022 година на второ четене. След 9-часови дебати народните представители запазиха основните параметри по бюджета внесен от Министерския съвет.

Чрез вътрешни преразпределения обаче решиха да намалят с 20 милиона лева парите предвидени за съдебната система. Средствата ще се пренасочат към БАН.

Окончателното гласуване на най-важния финансов закон за годината ще е следващата седмица в пленарната зала на парламента.

Основните рамки на бюджета се запазват такива, каквито бяха при внасянето му – приходи около 57 млрд. лв, разходи около 63 млрд. лв.

Ще похарчим около 6 млрд. повече, отколкото ще събере хазната. Чрез вътрешни размествания обаче депутатите решиха да намалят с 20 милиона лева средствата за съдебната власт и да ги дадат на БАН.

Първоначално МС заложи разходи за 958 милиона лева, а сега, след второто четене, те стават 938 милиона.

„Нашата съдебна система има най-големия процент като финансиране спрямо БВП от почти сички останали страни в ЕС”, заяви Любомир Каримански.

Според опозицията от ГЕРБ този текст може да се окаже противоконституционен, ако няма достатъчно средства за нормалната работа на системата.

„В момента се атакува една конкретна структура от Висшия съдебен съвет, която явно управляващата коалиция не я харесва”, каза Кирил Ананиев.

„Миналата година съдебната власт, Висшият съдебен съвет е поискал 909 млн. 876 хиляди, тоест почти 910 млн. Вие сте удовлетворили 880 от тях”, отбеляза министър Асен Василев.

„Тоест, това ще се отрази на цялата система. Съгласни сме, че трябва да има съдебна реформа, че трябва да има промени в Конституцията, каза Петър Чобанов.

От ВСС по-рано през деня събщиха, че ще изпратят сигнал до ЕК и ЕП. Правосъдният министър реагира.

„Аз също задавам въпрос кое обуславя за прокуратурата разходите за почивни бази и обучения да бъдат два пъти повече от общата стойност на тези средства за съдилищата”, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

Бюджетът влиза в пленарната зала на Народното събрание на извънредно заседание следващият вторник.

Как точно ще изглежда бюджетът за 2022 г. ще е ясно следващата седмица. Отсега обаче е ясно, че той ще се актуализира през юли.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!