Рецидивисти бягат от наказанието. Буквално. През 2018 г. Радослав Колев и Владимир Пелов се измъкнаха от затвора. Реалност като от филм. Но и филмът вече е реалност.

5-метрова каменна стена, бодлива тел, видеокамери и въпреки това двама мъже, осъдени за убийства, успяха да се измъкнат посред бял ден от Централния софийски затвор.

Снимка: btvnovinite.bg


На 3 април 2018 г. рецидивистите Колев и Пелов започват пътя си към свободата. Успяват да напуснат неправомерно една от най-строго охраняваните сгради у нас. Репортажите за случилото се приличат на екшън.

По-късно Пелов е застрелян в Ботевград, а Колев все още се издирва. Две години по-късно двойното затворническо бягство става основа за филм. 

25-годишният, все още студент в НАТФИЗ, Димитрис Георгиев е режисьорът на късометражния „Заедно без теб“. „Самата ситуация и самите камери, всичко, което бяхме видели и прочели, в някаква степен беше създадена една история. Въпросът беше какво да извадим ние от тази история, какво да извадим от тази история и какво да разкажем ние през нея“, коментира Георгиев. 

Снимка: btvnovinite.bg

В началото замисля филма, като свой дипломен проект, но впоследствие прераства в по-голяма продукция.

Колко по-различно би изглеждал един документален филм за това събитие тук? Според мен коренно по-различно. Просто няма въобще да се занимава с това, което ние се занимаваме с филма, генерално. Защото аз съм сигурен, че хората очакват едно нещо, но като гледат филма, всъщност ще получат тотално друго. И поради тази причина или ще са крайно разочаровани и бесни, и ще искат да ни убият или напълно обратното – ще бъдат изненадани и провокирани да мислят в друга посока, което всъщност е и наша цел“, каза режисьорът.

Снимка: btvnovinite.bg


В основата на 30-минутната лента са двамата бегълци от закона. Единият търси отмъщение, а другият следва сърцето си. В ролята на затворник влиза и Стоян Дойчев, познат от филма "Възвишение".

„Като цяло подготовката за това, много хора, актьори се подготвят, нали, ако имат да изиграят скитник – те, да кажем, се въплъщават в тази роля, започват да живеят известно време на улицата, подготвят се за тази роля и след това снимат това и някак си знаят какво е да си там. В моя случай това нямаше как да стане, защото аз нямаше как да се подготвя за убийство и опит за убийство – това и изключено, така че тук на помощ дойде добрият сценарий“, посочи актьорът Стоян Дойчев.

Снимка: btvnovinite.bg


Филмът, който излиза онлайн в петък е сниман на десетки локации, сред които и истинска затворническа килия, пазени от полицаи. Сред големите предизвикателства е било и не навлизането в полето на разследването.

Така реалността понякога се оказва по-абсурдна, дори и от най-странния филмов сюжет. А понякога, сюжетите са по-реални и от действителността.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!