След днешното обявяване на нови строги противоепидемични мерки погледите се насочиха към бизнеса. Въпреки напрежението от последните дни, засега няма насрочен протест.

Ще бъдат затворени не само ресторантите и кафенетата,а и на практика всички браншове, които не работеха и при предходния локдаун.

От Съюза на заведенията веднага изразиха недоволството си, въпреки че самите те вчера настояха или за пълен локдаун, или да не затварят и те. „Със заредени обекти, с назначен персонал и тъкмо започнахме да работим. Сега да видим, затваряйки ни за 10 дни дали някой ще получи обезщетение“, коментира Емил Коларов от организацията. От бранша са готови на ответни мерки, ако срокът не бъде спазен, макар сред собствениците да има и такива, които признават, че в момента мерките са наложителни.

Търговците на дребно заявиха, че разбират ситуацията, но също са разтревожени, че работата им ще спре. „Не сме изненадани. Но сме съгласни ,че ситуацията е много тревожна и няма болнични легла. Напълно е вероятно да има и удължаване. Това е много тревожно. Ние не знаем какво да правим с работниците си. Какво да им анонсираме?“, запита Мариан Колев от Българската ритейл асоциация.

Той заяви, че предпочитат предвидливост, пък било то и с по-дълга продължителност на мерките.

Най-категорични бяха от асоциацията за здраве и фитнес, които твърдят, че спазват всички мерки. В позицията си заявяват и че според научните данни местата за физическа активност са едни от най-безопасните.

Общото между тези три асоциации е тревогата дали затварянето наистина ще продължи само 10 дни и дали ще получат компенсации.