Срокът за смяна на касови апарати да се удължи поне до началото на 2020 година иска бизнесът. Старите фискални устройства трябва да излязат от употреба до края на март догодина, а целта на промените е изсветляване на икономиката.

Като личен лекар и доктор Брънзалов ще бъде засегнат от промените. Все още не знае дали ще купи нов апарат или ще модернизира стария, така че всяка касова бележка да се отчита на 5 минути пред данъчните.

„Допълнителен административен проблем, губене на време със задания, които не са на практика нашата работа – нашата работа е да си лекуваме болните”, каза д-р Николай Брънзалов.

Едно от заведенията, освен в преоборудване на касовите апарати, ще трябва да инвестира и в софтуер, с който управлява продажбите. Приходната агенция настоява той да се промени така, че да няма шанс за двойно счетоводство. Всичко това обаче е непредвиден разход за бизнеса:

„Единият вариант е да се вдигнат цените в заведението, другият вариант е да се намалят заплатите на служителите, което не е приятно”, коментира Павлин Петров, управител на заведение.

IT експертите смятат, че смяната на софтуера ще отнеме повече време, отколкото приходната агенция е предвидила:

„Няма да ни достигне времето, защото бройката на IT специалистите, които могат да въведат тези промени, е малка”, обясни Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер.

А общите разходите за бизнеса ще са значителни:

„Между 35 и 100 милиона лева само за промяна на фискалните устройства като разход. Освен че е голяма сумата и периодът, в който трябва да го извърши, също е прекалено кратък”, заяви Станислав Попдончев от БСК.

От НАП обаче твърдят, че време за отлагане няма:

„Загубите в бюджета от укриване на приходи в търговските обекти от търговци на едро и дребно надвишават дори загубите, които търпим от ДДС измами”, каза Васил Панов от НАП.