Бизнесът алармира, че от началото на август ще остане без обещаните компенсации заради скъпия ток.

Правителството и енергийното ведомство още не са направили необходимото, за да бъде изпълнено решението на парламента с актуализацията на бюджета.

Предприятието за производство на целулоза в Свищов изразходва 250 мегавата електроенергия дневно. На ток са шестте производствени цеха.

„При наличие на компенсация от държавата заводът ще заплати 1 млн 250 хиляди лева. Ако тази компенсация липсва сумата достига 3 млн 200 хил. лева“, казва Пламен Петров, директор на производствената дейност.

Средната цена на тока на енегийната борса за юли е около 621 лева на мегават час. За предприятието тази цена е непосилна за плащане. От началото на година вече са спирали веднъж работа за 40 дни.

Депутатите приеха, че от 1 юли на фирмите да бъдат изплащани компенсации за цената на електроенергията над прага от 250 лв./мегават часа. Но ако до дни кабинета не приеме решение за реално пренасочване на средства, търговците са предупреждават бизнеса, че ще им бъде начислена цялата сума.

В позиция до bTV от Министерство на енергетиката отговориха, че проект на такава програма е подготвен от Министерството на енергетиката и нейното разглеждане от МС предстои.