Началникът на Националната служба за охрана трябва да подаде оставка,  заради скандала на Шипка, когато беше допуснато протестиращи да целят със снежни топки премиера и председателя на парламента.

Позицията изрази в "Тази неделя" по bTV бившият началник на службата генерал Красимир Станчев.

Според генерал Станчев НСО трябва да пази не само живота на охраняваните лица, но тяхната чест и достойнство. Той обяви, че авангардът на охраната е можело да поиска техническа помощ от София, след като е имало информация, че охраняваните лица могат да бъдат нападнати със снежни топки на Шипка

„В една топка един камък да сложите и става доста по-тежко - сигурно сте ги виждали едни подобия на куфарчета - тук няма нищо такова - могат да я вдигнат и да предпазят себе си и министър-председателя, но трябва да усетиш нещо да се случи. Година и половина откакто съм напуснал и там нищо не се развива в техническа посока“, коментира Красимир Станчев.

Според него началникът на НСО трябва да подаде оставка.

„Както аз поех отговорността след събитията в Росенец, където никой не ме информира и ги гледах в последствие", каза още Станчев.

Генерал Станчев напусна НСО след скандала с охраната на парк „Росенец“. Той обяви, че не е бил информиран за десанта на лидера на „Да, България“ Христо Иванов и е разбрал от социалните мрежи. Според Станчев има хора, които са назначавани без необходимите качества

"Пак във връзка с това охранявано лице и едно друго - как човек, който излиза в отпуска и аз отивам там и виждам, че той идва да го пази
и след това заместник-началникът направи всичко възможно да му прекрати отпуската, защото аз съм го видял там", коментира той.

- Ако се върнем към Ахмед Догани, Делян Пеевски и голямата тема с тяхната охрана беше ли НСО частна охранителна фирма?

- Донякъде да. След като отиват на работа като някой ги повика и без да ми се отчитат на мен, без аз да знам.

В позиция до медиите НСО напомни, че са деполитизирани и се противопоставят на опита да бъдат обвързани с партийни интереси. НСО благодарят за професионализма на охранителите на Шипка, които не са допуснали да се стигне до нежелани инциденти на националния празник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!