Окръжният съд в Монтана осъди прокуратурата да плати обезщетение от 83 000 лева на бившия кмет на Видин Герго Гергов за незаконно повдигнати обвинения за четири престъпления.

През 2014 г. срещу Гергов са повдигнати три обвинения - престъпление по служба с цел да набави за себе си облага, незаконно държане на нерегистрирани археологически обекти и незаконно държане на боеприпаси.

През 2016 г. му е било повдигнато и четвърто обвинение за престъпление срещу стопанството. Взета му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 30 000 лева, изменена впоследствие на 10 000 лева.

Забранено му е и да напуска територията на страната освен с разрешение на прокурор.

През 2014 г. Герго Гергов е отстранен като кмет на Видин, а през 2015-а е възстановен с друго решение на съда. През април 2016 г. наказателното производство срещу Гергов за престъпление по служба и незаконно притежавани боеприпаси е прекратено, а през ноември същата година е прекратено и наказателното производство за престъпление срещу стопанството.

През юни 2016 г. Окръжният съд във Видин оправдава Гергов по обвинението за незаконно държане на археологически обекти, а по-късно същата година присъдата е потвърдена от Апелативния съд в София.

След приключването на делата и разследванията срещу Герго Гергов той е подал иск в съда за нанесени му от действията на прокуратурата имуществени и неимуществени вреди за 200 000 лева. В него той изтъква, че публичното му задържане и показният обиск в дома му са му причинили психически вреди и са уронили доброто му име пред видинчани, породили са в семейството му страх от нещо, което не е извършил, влошили са здравословното му състояние.

Съдът в Монтана е взел под внимание фактите по делото и е осъдил прокуратурата да плати 80 000 лева неимуществени вреди и 3000 лева имуществени вреди, отхвърлил е искът в размера до 200 000 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в София.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!