Бившият футболен съдия Стефан Апостолов получи над 90% от преференциите и вече е депутат. От 22-ро място в листата на ГЕРБ-СДС той се нареди на второ. Кмет на Симитли е бащата на Стефан Апостолов - Апостол Апостолов.

На фона на радостта - членове на секционни комисии съобщават за фрапиращи нарушения в изборните секции. С последния номер в листата – той стана втори. Стефан Апостолов казва, че от суеверие избира винаги да е последен. И е шампион по преференции.

„Не се чувствам като "изборен феномен". Хората излизат гласуват за мен – аз съм мажоритарно избран“, заяви Стефан Апостолов.

В село Долно Осеново Стефан Апостолов е рекордьор по преференции. В едната секция за него са гласували 151 души, а в другата – 189.

Местните споделят, че харесват бащата-кмет Апостол Апостолов и затова гласуват за сина - депутат. Малцина не гласуват.

В село Градево хората гласуваха с хартиени бюлетини. 96% от всички преференции са отишли за Стефан Апостолов. В деня на вота от комисиите сигнализираха за нарушения в селата. Сред тях - опити за гласуване с чужди лични карти.

„Учудено и шокирано му казах, че не може, той искрено не разбираше защо да не може. Подсказване на преференцията, чуваше се висок шепот "последната, последната", каза Ина Маслянкова – член на СИК в с. Долно Осеново.

Имало и странно присъствие на придружители:

„Попитах господин, който води възрастна жена – кого води – той каза: леля ми. Направих си експеримент и го попитах бихте ли ми казали имената на леля ви, "ами аз не я знам как се казва". Отговорът беше "незаконно ли е да не знам името на леля си?".

Нито една от 32-те жалби не е изпратена към районната прокуратура. Включително и за агитация.

„Че агитират конкретни лица да се гласува за определения кандидат, но такова нещо не беше установено“, заяви Елизабета Дерменджиева – адвокат и председател на РИК-Благоевград.

Преди дни вътрешният министър каза, че кметът на Симитли е агитирал в полза на сина си. Прокуратурата отказа да разследва поради липса на доказателства. Кметът на Долно Осеново отрече да е имало агитация.

Новоизбраният депутат Стефан Апостолов каза пред bTV, че Иван Демерджиев е подведен.

„Всички, които са разпитани, казват, че няма такова нещо. Явно вътрешният министър е бил заблуден“, заяви Стефан Апостолов.

48-ият парламент ще е петият за 34-годишния политик.