Областната дирекция на МВР-София започна превантивна кампания срещу употребата на наркотици от ученици. За целта бивши наркозависими ще се срещат с тийнейджърите. Данните от проучване сочат спад на възрастта на учениците, които посягат към наркотиците.

Той е на 16. Не иска да го сочат с пръст, затова ще остане анонимен. Вече е чист. Всичко започнало почти на шега, с марихуана, когато бил едва на девет години.

„И в продължение на всяка следваща употреба марихуаната не стига - минаваш към по-силни наркотици, оттам амфетамини. След година и половина употреба се събудих с мисълта как да се надрусам, като търсех хиляди начини да си набавя наркотици, кражби, пренасяне на наркотици.

Бях един вид на върха. Тренирах във футболни отбори, тренирах кик бокс, учех - изведнъж всичко пропадна. Започнах да бягам от училище, да лъжа, да манипулирам родителите си, всичко пропадна”, сподели момчето.

Историята си и тежката битка разказа пред ученици.

Децата казаха, че са научили, че не трябва да се пристъпва към наркотици, защото увреждат организма. Едно от момчетата сподели, че вече му е предлагана цигара, но е отказало.

„Аз преминах през ада, не го прави и ти”. Бивши наркозависими говорят пред ученици от седми до и девети клас. Първата среща беше в Елин Пелин.

„Проблемът е навсякъде, не само около училищата, работа, разкриване, противодействие. Целта на всички тези мероприятия е децата да не посягат към наркотиците, каза Мариета Иванова, директор на ОДМВР-София.

Данните са повече от тревожни. 14-годишни редовно вземат амфетамини, а към дрогата посягат дори 9-годишни. Подценява се действието на така наречените билки, които взеха живота на момиче от Шумен.

„Особено сериозен е проблемът с употребата на трева и дизайнерски дроги, което довежда до психични симптоми”, каза психотерапевтът Бойка Боянова.

България е на трето място в Европа по употреба на амфетамини от ученици, показват данните.