Бившият служебен министър на транспорта Кристиян Кръстев е поканен да стане зам.-кмет на София с ресор „Транспорт и градска мобилност”. Това стана ясно на днешното представяне на екипа на Йорданка Фандъкова, съобщава БТА.

Сред първите задачи на зам.-кмета в това направление ще бъде пускането на довеждащия транспорт, актуализация на разписанията на целия градски транспорт, програма за изграждане на спирки, мерки за облекчаване на трафика.

Транспортът е „горещ картоф” за Столичната община през последните години. През април 2016 г. Любомир Христов подаде оставка след журналистическо разследване за обществена поръчка за навеси на спирки, в което се изказват съмнения за конфликт на интереси.

На поста го смени Евгени Крусев, който беше принуден да се оттегли заради скандала с ремонта на „Граф Игнатиев” и подмяната на заложени по спецификация материали. Крусев е подсъдим по случая.

Икономист по образование, след края на мандата си като министър, Кристиян Кръстев тръгна по пътя на вярата и стана иподякон. При публичното си завръщане в светската сфера, той ще е един от тримата нови заместници на Йорданка Фандъкова.

С ресор „Дигитализация, иновации и икономическо развитие” ще бъде натоварен досегашният изпълнителен директор на Агенцията по инвестиции към СО Владимир Данаилов. Работата му ще включва разработка и внедряване на електронни услуги в администрацията, работа с ИТ сектора в търсене на решения за града и привличане на инвестиции.

Все още не е решено кой ще поеме новия ресор „Обществено строителство”, в който ще влязат дирекциите по строителството на транспортната инфраструктура, обществените сгради и ВиК мрежата. Фандъкова посочи, че ще сложи на поста „инженер с доказан опит”.

Ще има и промени във вече съществуващите направления. Така финансите, здравеопазването, обществените поръчки и концесии и общинската собственост ще са част от една структура. Европейските политики, международната дейност и туризма ще бъдат в ресора на Ирина Савина.

Докладът за структурните промени ще внесен на 9 декември в СОС, а на 19 декември кметът Фандъкова очаква новата структура да бъде приета, за да влезе в сила от 1 януари 2020 г.