Бившият общински съветник от Бургас Венцеслав Чамурджиев, обвинен в ръководенето на организирана престъпна група с цел незаконна банкова дейност, и още двама души бяха оправдани от Специализирания наказателен съд.

В съобщение до bTV адвокатът нарича процеса срещу него „един от много скандални поръчкови удари, който предходният кабинет превърна в практика, с цел PR”.

Делото за лихварска дейност и изнудване бе образувано през 2010 г. от Бургаската окръжна прокуратура. След събирането на доказателства за престъпната група обаче разследването бе продължено по компетентност от Специализираната прокуратура.

Според нея Чамурджиев е раздавал кредити в евро и лева срещу средно месечна лихва от 10%. Раздадените осем лихвени заема на шест човека са за общо 1 570 000 лева. Кредитите са били краткосрочни, до 12 месеца, като лихвата е зависела от срока за издължаване - колкото срокът е бил по-дълъг, толкова изискваната лихва е била по-ниска. По-ниска е била лихвата и когато в залог са били предоставяни недвижими имоти.

Според разследването след забавяне на погасителните вноски Чамурджиев, чрез своите помагачи в незаконната лихварска дейност, и преди всичко с "дясната си ръка" в престъпната структура Тодор Овчаров - Тафора, изнудва четирима от кредитополучателите със заплахи за физическа разправа и убийство на тях и на членове на семействата им, информира спецпрокуртурата.

Установено бе още, че лихвените заеми между 100 000 и 500 000 лв. са били предоставяни на лица, играещи хазарт в района на Бургас, или на бизнесмени, които не са отговаряли на условията за банкови кредити. Договарянето и връщането на кредитите в повечето случаи е ставало с посредничеството на доверените лица на общинския съветник – Георги Манчев и Тодор Овчаров.