Ексклузивно пред bTV бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков реагира остро на рокадите в МВР.

Той определи рокадите от последните дни като безпринципни и, че са отстранени хора с доказан професионализъм и допусна натиск за това. Попита дали „стоим на позицията мутри вън или ще я променят на мутри вътре“. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев му отговори, че никой не може да повлияе на неговите решения, че са направени минимални промени с професионални мотиви. И заяви, че e „дошъл в МВР, за да довърши мутрите, а не да ги връща някъде другаде“. 

Бойко Рашков каза, че уволнените директори на Националната полиция и на Граничната полиция са доказани професионалисти. Отстранено е цялото ръководство на ГДНП, а също така и директорът на ТИЛА в МВР - Управление на собствеността и социалните дейности, съобщи Рашков.

- Не съм очаквал от колега адвокат, който досега не е бил в такива държавни структури дълго време, така да се поддава вероятно на натиск или внушение, или нещо друго, каза Бойко Рашков.

- От кого натиск?

- Според мен от безпринципни хора.

- Не сте ли от един отбор и как си обяснявате това, че той няма доверие във вашите хора?

- Това се питам и аз. Имах самочувствието, че съм в отбора на тези, които се бореха за това ГЕРБ и ДПС да не са във властта, нещо, което беше формула, което беше призив, лозунг на площада още през 2020 г. Стоим ли на позицията „мутри вън“ или ще я променяме тази позиция в „мутри вътре“.

Вътрешният министър Иван Демерджиев защити рокадите и ги обясни с "минимални премествания". Шефът на ТИЛА в МВР е върнат на предната си позиция в Министерството на земеделието. А новият директор на Гранична полиция е с ресор „Шенген“, присъединяването към което е приоритет за държавата, заяви Демерджиев.

„Причините са изцяло професионални - преценка на възможностите те да бъдат полезни в конкретната ситуация. Крайната преценка е моя, аз стоя зад нея. Всеки, който ме познава, знае, че никой не може да влияе на решенията ми. Аз съм дошъл в МВР да довърша мутрите, а не да ги връщам някъде другаде, както се казва. Но моята цел е така да свърша тази работа, че тя да издържи пред закона, пред съда и да има осъдителни присъди и това възнамерявам да направя“, отбеляза министър Демерджиев.

Заради рокадите в системата Бойко Рашков заяви, че е разговарял със служебния премиер Гълъб Донев, който му отговорил, че ще се запознае със случая. Провел е разговор и с държавния глава. 

- В какви отношения сте с държавния глава?
- В принципни добри отношения, заяви Бойко Рашков.

Потърсихме президентството - оттам не коментираха. ГЕРБ и ДПС също.

Дали в тази връзка или не, утре ще се проведе национално съвещание на МВР. Участие ще вземе и министър-председателят Гълъб Донев.