Районният инспектор е фундамент на националната сигурност. Това посочи Румен Миланов, бивш директор на НСБОП в студиото на „Тази сутрин” по повод охраната по малките населени места в страната. Той е категоричен, че трябва да се увеличи полицейското покритие, но преди това е важно да се изчистят функциите на районните инспектори, защото по думите му ги ползваме за всичко.

„Да имат автомобили – да са по-мобилни. Искат се средства да. Ако е важен проблем защо тогава не изтеглим 1 милиард и по 5-6 млн. всяка година да даваме за сигурност”, предложи той.

Районните управления е правилно да се отчитат пред обществото – колко престъпления са разкрити, посочи още експертът. По думите му е важно да се реши как ще се контролират населените места с частни охранителни фирми. „Основен проблем е контактът на полицая с гражданина. Полицаят се обучава 6 месеца започва да става такъв след 1-2 години. Сега ще назначим едни хора пенсионери и ще искаме ефективност”, каза Миланов.

Той обърна внимание и на въпроса как ще се събира и предава информацията за престъпния контингент и субективните отношения между кмет и охрана.

Сделката за ЧЕЗ определено е заплаха за националната сигурност, посочи още той.